När är det dags att byta tak?

Ett tak är lite som ett äktenskap. Det är lätt att börja ta det för givet. Det har ju suttit där i så många år att du knappt lägger märke till det längre.

Och precis som en relation har ett tak ingen förutbestämd livslängd. Olika material har olika bra förutsättningar att hålla, men yttre faktorer samt hur väl du underhåller taket spelar in precis lika mycket.

Men för alla tak (liksom för de flesta relationer) kommer det till slut en punkt när problemen börjar bubbla under ytan. Åtgärder behöver tas för att inte allvarliga, kostsamma skador ska uppstå. Äktenskapet måste repareras. Taket måste lagas – eller till och med bytas.

Men hur vet du, som inte själv är hantverkare, när det är dags att byta tak?

Fukt eller mögel på vinden

Om du funderar på att byta tak antar jag att du har varit uppe på vinden och kollat. Och har du varit uppe på vinden och kollat antar jag att du inte såg några fuktfläckar eller kände någon mögellukt. För om du gjorde det antar jag att du redan hade ringt till en takfirma.

Har det gått så långt att du fått fuktskador eller mögeltillväxt på vinden har det nämligen gått för långt. Då kan jag ge dig ett enkelt svar på frågan när det är dags att byta tak: igår.

Jag menar inte att skrämma upp dig. Du behöver inte riva huset och flytta in i husvagnen. Men sannolikheten är stor att du behöver byta delar av takkonstruktionen.

Hade det gällt ditt äktenskap är det här du hade stått handfallen och tänkt ”Hur har jag inte sett det komma?”

Det bästa är såklart om du byter taket innan du drabbas av mögel eller fukt. Men hur ska du veta när det kommer ske?

Undertak med mögel
Så här kan fuktskador och mögel på vinden se ut

Ge ditt tak uppmärksamhet!

Precis som du behöver vara uppmärksam på din relation och ta tag i eventuella problem om du vill ha ett långlivat äktenskap, behöver du med jämna mellanrum titta till ditt tak och säkerställa att där inte finns några problem, varken på ytan eller under den.

Efter höststormarna och efter snö- eller slask-vintern brukar det vara läge att göra en utflykt både upp på vinden och upp på taket för att se hur de påverkats av väder och vind. Här är några varningstecken du kan hålla utkik efter:

  • Något är trasigt! Du upptäcker att en takpanna saknas, eller har gått sönder. En reva i plåten eller en spricka i ytpappen. När den yttre takbeklädnaden är sönder går den ofta att reparera lokalt. Men har den varit trasig länge kan vatten ha kommit in under taket och har du ett redan gammalt tak kan det innebära skador även på underliggande skikt.
  • Något sitter inte som det ska… Har en tegelpanna flyttat på sig måste du rätta till den så att pannorna sluter tätt. Du bör även kontrollera alla tätningar på taket (t.ex. runt skorsten och rörgenomföringar) så att de fortfarande sluter tätt och inte börjat glipa.
  • Läkten är skadad. Under takpannorna finns vanligtvis både ströläkt och bärläkt. Om dessa börjat ruttna behöver de bytas. För att ta reda på hur läkten mår kan du dels titta efter ojämnheter i taket och dels göra stickprov genom att lyfta på några takpannor.
Fuktfläckar i taket tyder på yttertaket läcker. Vattnet kan exempelvis rinna ned genom isoleringen på vinden.
  • Ditt tak börjar likna en skogsglänta… Mossa på tak kan kanske vid första anblick se lite charmigt ut, men kan innebära problem. Dels kan det vara ett tecken på att takpannorna börjar bli slitna och dels kan det leda till skador då mossan drar till sig vatten. Du bör därför försöka ta bort mossan men även inspektera taket mer noggrant om du har stor mosstillväxt.
  • Du hittar grus i hängrännorna. Då är det läge att inspektera takpannorna närmre – grus kan tyda på att de börjat vittra sönder och behöver bytas.
  • Takpappen har spruckit. Om du lyfter på några tegelpannor för att titta på läkten – passa även på att inspektera underlagspappen. Har den börjat spricka är bäst före-datumet passerat och tätskiktet är inte längre tätt.
Mossa på taket
  • Det luktar skumt på vinden… Luktar det konstigt på vinden kan det vara mögel. Då bör du titta extra noga på råspont och takstolar (eller eventuell isolering/annat material på innertaket) för att se om något ser konstigt ut – t.ex. färgförändringar eller fläckar.
  • Plåten har rostat. Om du har ett plåttak bör du kontrollera så att du inte hittar någon rost i skarvarna. Rostiga skarvar kan släppa igenom fukt och vara ett tecken på att taket börjar bli för gammalt.
  • Det verkar läcka… Det är en bra idé att gå upp och kika på vinden efter ett kraftigt skyfall eller när snön på taket har smält. Läcker taket någonstans är det då det kommer synas som mest.

Det är även klokt att med jämna mellanrum kolla dina rännor och stuprör så att de är hela och täta!

Ta hjälp av en besiktningsman

Känner du inte att du kan tillräckligt mycket om tak för att avgöra om ditt tak behöver bytas genom att själv inspektera det? Lugn, det finns hjälp att få!

En oberoende besiktningsman kan se över ditt tak och din vind och berätta för dig om några åtgärder behövs. Det kostar förstås litegrann, men kan vara värt det för att slippa oro eller ännu värre, kostsamma skador.

Självklart kan du slå två flugor i en smäll och beställa en gratis översyn från en takläggarfirma. Skulle det visa sig att taket behöver läggas om kan du ju då direkt få en offert av företaget. Men här vill jag slänga in en liten brasklapp:

Det finns både pålitliga takfirmor och lurendrejare. Råkar du ut för det senare kan de lura på dig ett kostsamt takbyte som kanske inte behövs på många år. Men även seriösa takfirmor har en tendens att fälla hellre än fria när det gäller ditt tak. Det är ju trots allt deras jobb att byta eller reparera tak och det finns alltid en risk att de bedömer något som mer brådskande än det faktiskt är, även om deras uppsåt är ärligt.

Att be en takfirma besiktiga taket är alltså lite som att vända sig till en skilsmässoadvokat istället för en parterapeut när äktenskapet börjat knaka i fogarna…

Medellivslängden på tak

Generellt kan man säga följande om medellivslängden på de vanligaste takmaterialen:

  • Tegelpannor är det material med bäst förutsättningar att hålla riktigt länge. Medan medellivslängden ligger runt 50 år kan de hålla dubbelt så länge med rätt förutsättningar och underhåll.
  • Plåt och betong håller i genomsnitt lite kortare tid, runt 40 år.
  • Papp är det material med kortast levnadslängd, man brukar räkna med runt 15-30 år.

Livslängden påverkas av en mängd faktorer, som underhåll, kvalitet på materialet och kompetens hos hantverkarna som lade taket från början. Även miljön du bor i spelar in, exempelvis hur mycket ditt tak utsätts för blåst, fukt och fallande grenar.

Ett tak med mycket skugga drabbas lättare av fukt

Även om du sköter om ditt tak som om det var din förstfödda, kommer det en dag när tätskikt och läkter behöver bytas. De har nämligen kortare livslängd än t.ex. tegel och plåt och håller i regel runt 30 år, ibland så lite som 15.

Skulle du behöva byta tätskikt och läkt medan dina takpannor fortfarande är sin bästa ålder, går det utmärkt att lägga tillbaks samma pannor igen.

Så när är det dags att byta tak?

Det jag hoppas du fått med dig från den här artikeln är: Håll koll på ditt tak och vänta inte med ett byte tills du har vattenläckor och fuktskador ända in på vinden! Då kan det bli mycket dyrare än om du hade bytt taket i tid. Precis som det är lättare att reparera ett äktenskap innan partnern står där med packade väskor…

Det finns fler farliga fällor du riskerar att ramla i när du ska byta taket. Vi har sammanställt de fem vanligaste i en kostnadsfri guide som hjälper dig till ett smidigt och smärtfritt takbyte!

Med vänliga hälsningar,
Gustav Haag