Vilket takmaterial ska du välja? För- och nackdelarna med plåt och tegel

Visa mig ditt hus och ditt bolån och jag ska visa dig vilket tak du ska välja.

Riktigt så enkelt är det kanske inte alltid, men ofta är valet av takmaterial framförallt en estetisk och ekonomisk fråga. Det finns dock vissa andra faktorer som är viktiga att känna till när du ska bestämma dig för ett nytt tak.

I den här artikeln ställer vi de klassiska materialen tegel och plåt mot varandra i en rafflande duell. Vi synar alla för- och nackdelar så att du ska kunna göra ett medvetet val av takmaterial.

Bild på stadsmiljö ovanifrån
Tak och tegel samsas vackert i stadsmiljön – men vilket är bäst?

Tegel och plåt på vågskålen…

En tegelpanna är inte särskilt tung. Men 2000 tegelpannor är desto tyngre. Har du redan ett tegeltak är takstolarna sannolikt byggda för att klara den vikten. Men vill du byta från ett annat, lättare material är det viktigt att du tar hjälp av en fackman som kontrollerar hur mycket vikt din takstomme tål.

Ett plåttak väger mindre än tegel och fungerar därför även med mindre robusta takstolar. Plåt väger i runda slängar 5 kg per kvadratmeter medan tegel väger cirka 25 kg mer… De flesta tak håller alltså för plåt, men inte alla för tegel.

Plåt – Tegel: 1-0

Det hänger på lutningen

Lutningen på taket är avgörande när du väljer takmaterial. Takpannor, oavsett material, lämpar sig inte för plana tak. Detta för att vatten inte rinner av lika lätt och då kan ta sig in i skarvarna.

Tegelpannor kräver i regel vanligtvis en taklutning på minst 22 grader, vissa så mycket som 27. Plåtpannor kan oftast läggas på tak med 14 graders lutning eftersom vatten lättare rinner av från plåt än från tegel.

Väljer du den mer exklusiva versionen av plåttak, det vill säga bandtäckning, är lutningen inte lika noga eftersom den typen av tak sluter helt tätt. Denna typ av tak kan läggas vid en så låg lutning som 6 grader.

Plåt är alltså mer flexibelt även när det gäller taklutning.

Plåt – tegel: 2-0

Gammalt tegelhus med grön bandplåt
Bandplåt är både flexibelt och elegant.

I vått och torrt

Ditt tak är till skydda dig och ditt hus från vädrets makter. Låt oss titta på hur plåt och tegel presterar under olika väderförhållanden:

  • Regn: Älskar du ljudet av regn som smattrar mot takfönstret? Det är inget mot vad det smattrar mot 140 kvadratmeter plåt. Har du en isolerad vind tar det bort en del av ljudet, men annars får du vara beredd på att skruva upp ljudet på tv:n när det öser ner (och hagel ska vi inte tala om…).

    Plåt – Tegel: 2-1

  • Sol: Ingen har väl glömt sommaren 2018, när fläktar var mer åtråvärda än kantarellställen… Varmare somrar har plötsligt gjort inomhusklimat till ett problem i Sverige, och allt fler investerar i luftkonditionering. Plåttak har fördelen att de reflekterar en stor del av värmen som träffar dem och därmed sänker inomhustemperaturen.

    Plåt – tegel: 3-1

  • Snö: Snö glider lättare av från plåt än från tegel, eftersom plåt är halare. Bor du i ett område som får mycket snö kan plåt alltså vara att föredra. Tänk bara på att sätta upp snörasskydd så du inte får en kubikmeter snö i huvudet när du går ut.

    Plåt – tegel: 4-1

  • Vind: Takpannor ligger aldrig säkert när det blåser på och du kan räkna med att behöva plocka pannor från gräsmattan åtminstone någon gång under takets livstid. Då plåtpannor är lättare än tegelpannor blir de oftare offer för vinden. Lägger du bandplåt på taket kan du å andra sidan sova lugnt när det stormar.

    Plåt – tegel: 5-2

Vilket håller bäst?

Ett vällagt och välskött tegeltak kan hålla i över 100 år. Förmodligen längre än både du och jag håller… Tätskikt och läkter kommer behöva bytas tidigare, men tegelpannorna kan återanvändas länge. Enskilda pannor kan såklart behöva bytas under årens gång, men det är oftast enkelt gjort.

Plåt är också ett hållbart material och plåtpannor kan hålla i 40-50 år. Ett bandtäckt plåttak kan hålla lika länge som ett tegeltak men kräver mer underhåll. Plåt åldras nämligen inte lika väl som tegel – medan tegel blir vackrare med åren behöver de flesta plåt-tak målas om med jämna mellanrum för att inte få fula färgskiftningar.

I övrigt är underhållet ungefär likvärdigt. Plåttak drabbas i mindre utsträckning av mossa och alger eftersom de är hala. Å andra sidan räcker det med en liten repa eller reva i ett plåttak för att taket ska börja rosta – det händer inte över en natt, men när det händer kan underhållet bli desto mer omfattande.

Ett plåttak är dessutom ofta känsligare för smällar och tål inte alltid att man går på det. Att reparera ett bandtäckt plåttak själv är svårt, medan det är lätt att själv byta en sprucken takpanna.

Plåt – tegel: 5-3

Två trähus med tegeltak
Tegeltak som underhålls på rätt sätt håller i regel längre än plåt.

Spegel, spegel på väggen där…

Så vilket är snyggast, tegel eller plåt? Det ligger såklart helt och hållet i betraktarens ögon. Och beror mycket på husets utseende i övrigt. Vissa hus passar bäst i tegeltak, andra får ett lyft med plåt. Precis som vissa av oss passar bäst i blont hår och andra i brunt…

Eftersom det är jag som är domare i just den här duellen, skulle jag vilja förkunna denna rond oavgjord. Men generellt tycker jag att tegelpannor eller bandtäckning är de varianter som ser snyggast ut.  

Plåt har fördelen att det finns i en mängd olika material och utföranden. Till exempel finns aluminium, koppar och det vanligaste – stålplåt som kan målas och däremot finns i flera snygga färger. Tegelpannor har fördelen att de åldras med värdighet och inte behöver målas om.

Plåt – tegel: 6-4

Och kostnaden då?

Tegelpannor är generellt sett lite dyrare än plåtpannor, medan bandtäckning är betydligt dyrare än tegel. Om man ser till deras respektive livslängd är alltså plåt dyrare än tegel.

Plåt – tegel: 6-5

Får jag lov…

Att byta tak till samma färg och material som det gamla taket kräver sällan bygglov. Att däremot byta taktäckningsmaterial och kanske till och med färg kan i vissa fall kräva bygglov. Innan du bestämmer dig för ditt nya tak kan det alltså vara klokt att fråga, får jag ens lov?

Kontakta byggnadsnämnden eller förvaltningen som hanterar byggfrågor i din kommun om du är osäker!

Så vilket material ska du välja, tegel eller plåt?

Som du ser finns det för- och nackdelar med både tegel och plåt. Plåt vann vår duell med knapp marginal – endast för att det passar på alla sorters tak.

Konstruktionen och lutningen på ditt tak bestämmer alltså vad du kan välja, men i övrigt är det upp till ditt tycke och smak. Och hur mycket pengar du är beredd att lägga.

Om du vill bli ännu bättre förberedd inför takbytet, läs gärna vår kostnadsfria guide om hur du undviker de 5 vanligaste fällorna när du byter ditt tak!

Med vänliga hälsningar,
Gustav Haag